Krista Rommers, 8 januari 2024

Wees voorbereid op sollicitatievragen

Je kent het vast wel, van die vragen die tijdens een sollicitatiegesprek altijd voorbij komen. Een ijzersterk antwoord op deze vragen is erg belangrijk om een solid eerste indruk te maken! In dit artikel bespreken we de standaard sollicitatievragen en geven we je tips hoe je ze overtuigend beantwoord.

null

_De algemene supertip: wees duidelijk door vragen kort & bondig te beantwoorden. De interviewer wil een beeld van jouw schetsen op basis van jouw antwoorden. Een uitgebreid antwoord over jouw levensloop is niet relevant en zorgt enkel voor ruis op de lijn.

1. Kun je iets over jezelf vertellen?

De interviewer verwacht geen uitgebreid antwoord over jouw levensloop, maar verwacht een bondige omschrijving over wie jij bent & wat jouw achtergrond is.

2. Waarom solliciteer je voor deze functie? Wat is jouw drijfveer voor deze baan?

Laat zien op welke manier bedrijf en de rol precies aansluiten bij jouw kwaliteiten en interesses. Je zou deze vraag kunnen combineren met vraag 1, ingaande op hoe jouw interesses, waarden & normen aansluiten bij de functie of het bedrijf.

3. Wat zijn je sterkte punten?

Stel jezelf de volgende vragen: welke sterke eigenschappen zijn het meest relevant voor deze functie? Welke eigenschap maakt mij uniek? Bonuspunt: benoem een praktijkvoorbeeld om de eigenschap nader toe te lichten.

4. Wat zijn je minder sterkte punten?

Benader dit punt als een ontwikkelpunt. Dus: waar wil jij je in ontwikkelen? Vermijd hier standaardantwoorden, dit zegt te weinig over jou als persoon. Zorg ook hier voor een goede onderbouwing!

5. Hoe zie jij jezelf over 5 jaar?

Bij deze vraag is ambitie de insteek. Zo kunnen ze afwegen of jouw ambities passen bij de rol en het bedrijf. Bedenk goed voor jezelf waar je jezelf de komende jaren ziet en waarin je wilt ontwikkelen.

6. Waarom ga je weg bij je huidige baan?

Blijf hier positief! Een negatief beeld schetsen over je vorige werkgever straalt ook negatief af op jou als persoon. Focus op wat je hebt geleerd en waarom het voor jouw ontwikkeling tijd is voor een nieuwe stap.

7. Wat maakt jou uniek? Wat kom je toevoegen aan ons bedrijf?

Vermijd ook hier standaardantwoorden. Zoom in op eigenschappen van jou als persoon én die passen bij het bedrijf. Doe je onderzoek vooraf, dat helpt met het linken van jouw eigenschappen om een goed onderbouwd antwoord (inclusief voorbeelden) te kunnen formuleren.